wespenoverlast
4 augustus 2021

Zo voorkom je wespenoverlast in je tuin of op het balkon

Wespen. Vooral in augustus kunnen ze een ware plaag vormen voor wie lekker in de tuin of op het balkon wil zitten. Rond die tijd gaan deze insecten namelijk op zoek naar zoetigheid en ander voedsel. En komen ze dus op jouw broodje, frisdrank of bier af. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de overlast te beperken.

Trek geen wespen aan

Het beperken van wespenoverlast begint met het zoveel mogelijk voorkomen dat ze in je tuin of balkon komen. De beestjes zijn vooral op zoek naar voedsel, dus laat eten en drinken niet onnodig lang buiten staan. Ruim je afval op.

Dek blikjes en flesjes tussen het drinken door af, en gebruik voor de kleintjes een kinderbeker met deksel. Zo verklein je gelijk de kans dat een wesp ongestoord in je drinken kruipt. Een wespensteek in de mond of keel kan levensgevaarlijk zijn, ook als je niet allergisch bent.

Verder is het aan te raden om in het overlastseizoen geen parfum te dragen als je ongestoord buiten wil zitten. Wat wel een goed idee is: op tafel een bakje water met een scheut ammoniak neerzetten. Of een halve citroen met kruidnagel of bakjes azijn met kruidnagel. Wespen hebben daar namelijk een hekel aan.

Lok wespen weg

Op een balkon is dit natuurlijk moeilijk, maar een goede manier om overlast tijdens de barbecue of borrel te beperken, is door wespen naar een ander deel van de buitenruimte te lokken. Zet bijvoorbeeld aan de andere kant van de tuin een schaaltje rottend fruit neer, zo ver mogelijk van waar jij zit.

Eventueel kan je ook een wespenval overwegen. Deze kan je in de winkel kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken – je hebt alleen een lege PET-fles, een scherp mesje en wat bier en limonade (of radler) nodig. Wespen kruipen dan makkelijk in de val, maar komen er minder makkelijk weer uit. Gebruik geen alcoholvrij bier, omdat je dan ook bijen in de val lokt.

Besef wel dat een wespenval natuurlijk wespen aantrekt. Gebruik deze dus alleen als je tuin groot genoeg is om er op een afstand vanaf te zitten. Anders heb je er juist extra last van.

Laat wespen niet binnenkomen

Een wesp in de tuin of balkon is natuurlijk al irritant, maar in je huis zijn ze al helemaal vervelend. Een goede manier om te voorkomen dat ze in de zomer binnenkomen is door raamhorren te gebruiken. En door vliegengordijnen op te hangen in deuren en schuifpuien in de zomer niet te vaak open laten staan.

Wees voorzichtig met wespennesten

Heb je te maken met een nest wespen? Pas dan op, dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zeker als de wespen het gevoel krijgen dat je een dreiging voor hun nest oplevert. Je doet er dan het beste aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Denk vooruit, hang in de lente een nepwespennest op

Hoewel je dan misschien nog geen last van ze hebt, begint het wespenseizoen eigenlijk al in maart of april. Rond die tijd gaan wespenkoninginnen namelijk op zoek naar een locatie voor hun nieuwe nest.

Wil je voorkomen dat ze die in de buurt van jouw huis aanlegt? Garanties zijn er niet, maar het kan helpen om aan het begin van de lente een nepwespennest op te hangen. Als wespen zo’n nepnest zien, denken ze dat er een vijandige zwerm in de buurt is. En blijven ze liever uit de buurt.

Tot slot: blijf rustig!

Heb je ondanks bovenstaande tips nog steeds last van wespen in je tuin of balkon? Het belangrijkste is dan dat je rustig blijft. Slaan naar wespen wekt agressie bij ze op, waardoor de kans op steken alleen maar groter wordt.

Lees ook:

Foto: Pixabay

Vind je nieuwe thuis

Op zoek naar een huurwoning? Heimstaden is een verhuurder met woningen door heel Nederland. Bekijk ons volledige woningaanbod.

Bekijk huurwoningaanbod