Partner Steenbreek
25 augustus 2021

Weet wat je eet: groente en fruit uit eigen tuin (of balkon)

Het einde kroont het werk, zeggen ze weleens. Voor veel mensen de reden dat een maaltijd die ze zelf hebben gekookt toch het best smaakt. Maar weet je wat nóg lekkerder is dan een zelfbereid eten? Een maaltijd waarvan je de ingrediënten zelf hebt verbouwd.

Zelf je groente en fruit planten helpt je ook nog eens op boodschappen te besparen. En je weet ook nog eens wat je weet. Anders dan in de supermarkt, weet je bij zelfverbouwde planten namelijk precies wat er met je eten gebeurd is – en dat er geen giftige bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

Maar welke fruit en groenten zijn het best geschikt om zelf in je tuin of balkon te laten groeien? We vroegen Nienke Plantinga, auteur van het boek Avontuurlijk Tuinieren en consulent bij Heimstaden-partner Steenbreek, om tips.

Kiezen wat je gaat verbouwen

Je eigen groenten en fruiten laten groeien begint natuurlijk met het maken van keuzes. Welke planten wil je gaan verbouwen? Daarbij is het verstandig om niet alleen te kijken naar wat je lekker vindt, maar ook naar hoe lang een plant meegaat.

“Veel mensen kiezen voor tomaten als ze hun eigen groente laten groeien.” En dat snapt Plantinga ook wel. “Een tomaat zaai je, en komt een paar maanden later uit. Zo hoef je minder lang te wachten en pluk je sneller de vruchten van je arbeid.” Maar de tomatenplant is wel een zogenaamde eenjarige plant. “Dat houdt in dat hij maar één keer uitkomt, en dat hij daarna weg is. Je moet dan dus ieder jaar weer opnieuw beginnen.”

Wie liever een plant heeft die langer meegaat, kiest beter een vaste plant die meerdere jaren meegaat. “De eerste oogst leveren ze misschien niks of minder op dan bij een eenjarige plant. Maar ze komen wel weer ieder jaar terug, terwijl je maar één keer hoeft te zaaien. Voorbeelden daarvan zijn aardbeien- en frambozenplanten, of een vijg of appelboom.”

Balkon

Heb je geen tuin maar een balkon? Ook dan kan je aan de slag met vaste planten. Het enige dat je nodig hebt is een pot en grond. “Zelfs appelbomen kan je gewoon op een balkon planten.” Maar wordt een appelboom dan niet te groot voor op het balkon? Plantinga: “Nee, als je een appelboom in een pot plant, blijft hij klein. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze je hele balkon in beslag nemen of bij de buren over de reling groeien. ”

Mediterrane planten

Ga je liever voor wat minder gebruikelijks? Veel mensen denken dat de opties met het Nederlandse klimaat beperkt zijn. Zeker als je niet de ruimte hebt om een kas in je tuin aan te laten leggen. Maar Plantinga legt uit dat er meer mogelijk is dan je wellicht denkt. “Druiven bijvoorbeeld, die kan je ook in ons klimaat prima laten groeien. Plant ze dan wel op een plek waar ze uit de wind hangen. Ook is het belangrijk dat ze genoeg zon krijgen. Hang ze dus niet in de schaduw, en liefst op de zuid- of westgevel van je woning.”

Kruiden kan je ook prima in je eigen tuin planten. Plantinga: “Denk aan rozemarijn, munt of tijm. Maar oregano groeit ook goed in het Nederlands klimaat. Eigenlijk kan je alle basiskruiden uit de Italiaanse keuken gewoon in je tuin of op je balkon laten groeien.” En ben je echt op zoek naar iets anders? Iets dat niet alleen goed smaakt, maar er ook mooi uitziet op je bord? “Dan kan je ook eetbare bloemen planten. Denk aan de ooievaarsbek of de Oost-Indische kers. Zelfs onkruid als madeliefjes en paardenbloemen kan je in veel recepten verwerken!”