Legionella bacterie
23 juli 2021

Terug van vakantie? Voorkom een legionella-infectie met deze tips

Of je nou weggaat in eigen land of toch de grens overgaat, vakantie is voor veel mensen de ideale tijd om bij te komen en de batterij weer op te laden. Maar pas op, terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogd risico op een legionella-infectie in eigen huis.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die een infectie kan veroorzaken, met verschillende mogelijke gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, mobiliteitsproblemen of forse griepachtige verschijnselen. In het ernstigste geval kan dit vooral bij ouderen leiden tot een dodelijke longontsteking, ook wel bekend als de veteranenziekte.

Circa 150 Nederlanders lopen jaarlijks een legionellabesmetting op in het buitenland. Maar ook thuis kan je een legionellabesmetting oplopen. Volgens de officiële cijfers lopen jaarlijks zo’n 400 mensen een legionellabesmetting op in Nederland, maar aangenomen wordt dat dit een onderrapportage is en er in werkelijkheid veel meer besmettingen per jaar zijn.

Hoe raken mensen besmet met legionella?

Als mensen kleine druppeltjes water met de legionellabacterie inademen, komt de bacterie in de longen terecht. Daar kan de bacterie klachten veroorzaken. Mensen worden niet ziek door het drinken van besmet water. Een patiënt draagt de legionellabacterie niet over naar andere mensen.

Voorkom thuisbesmetting

Om het risico op een besmetting zoveel mogelijk te verkleinen, geeft Techniek Nederland de volgende tips.

1. Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang door

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden. Als je de kranen een tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent, komt het stilstaande water in de leidingen al snel boven de 25 graden uit. Zeker in de zomer.

Laat bij thuiskomst daarom alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang open. Het doorspoelen zorgt er overigens ook voor dat na lange stilstand opgeloste stoffen in water, zoals lood en andere metalen, uit de drinkwaterleiding gespoeld worden. Zo is het drinkwater weer vers.

2. Maar let op: laat het water niet vernevelen

Laat het water rustig uit de kranen rustig lopen om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt.

Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Dit voorkom je door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen.

3. Vergeet de tuin niet

Heb je een tuinslang? Voorkom dat het stilstaande water te warm wordt en hang de slang niet in de volle zon. Spoel een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt altijd goed door voor gebruik. Voorkom ook hier verneveling.

Tips voor op vakantie

Ga je nog op vakantie? Dan kan je bovenstaande tips natuurlijk ook toepassen in je vakantie-accommodatie.

Afbeelding: Pixabay

Lees ook:

Vind jouw nieuwe thuis

Op zoek naar een huurwoning? Heimstaden is een verhuurder met woningen door heel Nederland. Bekijk ons volledige woningaanbod.

Bekijk aanbod