Patrik Anette Home for A Home
1 juli 2021

Heimstaden lanceert het project ‘a Home for a Home’

We presenteren met trots het project a Home for a Home. Dit is een nieuwe samenwerking met SOS Kinderdorpen, die we op 1 juli 2021 introduceerden. Of het nu om onze bewoners of eigen medewerkers gaat, Heimstaden vindt het belangrijk om het leven van mensen een meerwaarde te geven. We geven onze filosofie nu meer glans door het verschil te gaan maken in het leven van duizenden kinderen wereldwijd.

Om erachter te komen wat deze nieuwe samenwerking precies inhoudt, zijn we om tafel gaan zitten met Patrik Hall en Anette Konar Riple. De CEO van Heimstaden en de programmamanager voor a Home for a Home leggen het graag uit.

Waarom heeft Heimstaden dit project omarmd?

Patrik: Als mens hebben we allemaal een verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van gelijke kansen voor iedereen. Het beste startpunt hierbij is om kinderen een goede basis te geven van waaruit ze kunnen groeien en bloeien.

Als toonaangevende, internationale woningverhuurder hebben we als doel om al onze bewoners een duurzame woning en een prettige woonomgeving te bieden. Met het idee van a Home for a Home kunnen we onze missie uitbreiden naar veel meer kinderen en gezinnen over de hele wereld. Het doel van SOS Kinderdorpen is om elk kind een liefdevol en veilig thuis te geven. Heimstadens missie om voor iedereen een vriendelijk woonklimaat te bieden, maakt dit de perfecte match voor een succesvolle samenwerking.

Anette: We weten dat meer dan 200 miljoen kinderen wereldwijd in onstabiele omstandigheden leven. Zij lopen hierbij het risico om de zorg van hun familie te verliezen. Samen met SOS Kinderdorpen kunnen we nu een enorm verschil maken in het leven van deze kinderen.

Hoe gaat het project in z’n werk?

Anette: Voor elk huis dat we bezitten, zal Heimstaden elk jaar 100 euro doneren aan SOS Kinderdorpen. Momenteel bestaat ons aanbod uit zo’n 110.000 woningen, verspreid over Europa. Dat betekent dat we A Home for a Home jaarlijks met meer met dan 11 miljoen euro zullen ondersteunen. Het geld zal worden gebruikt om zoveel mogelijk kinderen een veilig thuis te geven én een solide basis om zich als mens te kunnen ontwikkelen. Dit zullen we niet alleen doen in de landen waar Heimstaden als woningverhuurder actief is, maar ook in de rest van de wereld.

Patrik: Het is een fantastisch om te weten dat hoe méér klanten we hebben, hoe méér kinderen en families we kunnen helpen. Heimstaden groeit voortdurend – en terwijl wij groter worden, groeit ook onze donatie aan SOS Kinderdorpen. Dit is een unieke samenwerking tussen twee geweldige organisaties. We zijn dan ook blij om aan de slag te gaan.

Heimstaden employees

In welk opzicht is de samenwerking uniek?

Patrik: We willen samen met SOS Kinderdorpen een nieuwe standaard zetten voor hoe non-profit en commerciële organisaties samenwerken. Dan hebben we het niet alleen over onze financiële bijdrage, maar ook zeker over de betrokkenheid van onze medewerkers, klanten en partners. A Home for a Home is veel meer dan het doneren van geld. Het is namelijk ook een samenwerking voor de lange termijn tussen onze twee organisaties. We hopen dat ons partnerschap andere organisaties kan inspireren om soortgelijke samenwerkingsverbanden aan te gaan.

Anette: Een nieuwe standaard zetten is ambitieus. Maar Heimstaden is een bedrijf dat de lat voor zichzelf graag hoog legt. We zullen de eerste maanden onder meer gebruiken om volledig nieuwe programma’s te creëren. Vervolgens zullen we deze projecten snel lanceren. Dat we deze programma’s samen met SOS Kinderdorpen ontwikkelen, zowel lokaal als wereldwijd, is vrij uniek. We richten ons hierbij op het creëren van een brede betrokkenheid. Alleen zó kunnen we de samenleving beter maken. Daarnaast zien we grote kansen in het betrekken van onze medewerkers, partners én klanten.

Patrik: Er is voor SOS Kinderdorpen en Heimstaden een enorm potentieel om van elkaar te leren. Binnen Heimstaden hebben we bijvoorbeeld vaardigheden op het gebied van vastgoedbeheer en duurzaamheidskwesties. SOS Kinderdorpen bezit veel onroerend goed over de hele wereld. We zien een geweldige kans om onze partner te helpen om de kosten te verlagen en milieuvriendelijkere kinderdorpen te bouwen.

Wanneer zullen de eerste activiteiten van start gaan?

Anette: De planning is al begonnen. Aangezien de samenwerking op 1 juli 2021 van start is gegaan, zullen veel van de activiteiten al deze zomer aanvangen. De eerste ronde omvat programma’s op het gebied van gezinsversterking, pleegzorg en jeugdwerkgelegenheid. Een aantal van deze projecten zal plaatsvinden in de Afrikaanse landen Guinee-Bissau, Rwanda, Eswatini en Malawi. We zullen echter ook programma’s uitvoeren in alle markten waar Heimstaden actief is.

Patrik: We hebben de ambitie om onze klanten te betrekken bij het belangrijke werk dat SOS Kinderdorpen verricht. We gaan daarom op zoek naar activiteiten en programma’s, die bij onze huurders een positief gevoel en betrokkenheid teweegbrengen. Daarom hoop ik dat onze klanten onze projecten gaan volgen. En dat ze ook mogelijkheden zullen zien om een bijdrage te leveren!

Over SOS Kinderdorpen

Het doel van SOS Kinderdorpen is om elk kind te laten opgroeien in een liefdevolle familie en een veilige (thuis)omgeving. De organisatie zet zich in om gezinnen bij elkaar te houden en alternatieve zorg te bieden wanneer dat nodig is. Ook beoogt het jongeren te ondersteunen op hun weg naar onafhankelijkheid en op te komen voor de rechten van kinderen. SOS Kinderdorpen is actief in 136 landen en gebieden. Elk jaar ondersteunt het meer dan een half miljoen kinderen en volwassenen via hun verschillende programma's.

Naar website SOS Kinderdorpen