Lamp TF signaal
15 juni 2021

Het TF-signaal verdwijnt. Wat betekent dit voor jou?

Heb jij in je meterkast een traditionele, niet-slimme elektriciteitsmeter hangen? Of heb je een elektrische boiler? Dan is het goed om te weten dat Nederlandse netbeheerders binnenkort geen TF-signaal meer uitzenden. Dat heeft mogelijk gevolgen voor je energierekening of de werking van je boiler.

Wat gaat er precies gebeuren?

Netbeheerders zenden sinds jaar en dag een toonfrequent-signaal uit. Dit TF-signaal geeft een signaal af waarmee traditionele meters overschakelen van dag- naar nachttarief (ook wel bekend als hoog- en laag- of piek- en daltarief). Sommige elektrische boilers maken ook gebruik van dit signaal om zichzelf aan- en uit- te schakelen.

Netbeheerders zien dit nu als een ouderwetse techniek. Daarom zetten ze het signaal per 1 juli 2021 uit.

Is dit voor mij belangrijk?

Dat ligt eraan. Als je gebruikmaakt van een slimme meter en een cv-ketel niet.

Maak je gebruik van een traditionele elektriciteitsmeter? En maak je gebruik van dag- en nachttarief? Of heb je in je woning een elektrische boiler? Dan heeft het uitzetten van het TF-signaal mogelijk wél gevolgen.

Ik heb een traditionele meter en maak gebruik van dag- en nachttarief. Waar moet ik rekening mee houden?

Als je een traditionele meter hebt kan deze na 1 juli 2021 niet meer overschakelen van dag- naar nachttarief. Je meter blijft dan dus 24 uur per dag op dagtarief staan. Je hebt dan drie opties:

  • Alles laten zoals het is. De verschillen tussen dag- en nachttarief zijn bij de meeste energieleveranciers niet groot meer. Mogelijk heeft het wegvallen van je TF-signaal dus geen grote gevolgen voor jou. Controleer het contract met je energieleverancier voor meer informatie.
  • Overstappen op continutarief. Als dat financieel voordeliger is kun je afstappen van dag- en nachttarief. Neem daarvoor contact op met je energieleverancier en vraag naar de prijzen.
  • Een slimme meter nemen. Deze hebben een ingebouwde klok en zijn niet afhankelijk van het TF-signaal om over te schakelen tussen dag- en nachttarief. Een slimme meter aanvragen kan via je energieleverancier.

Mijn elektriciteitskosten zitten in de service- en stookkosten verwerkt. Waar moet ik rekening mee houden?

Huur je een woning bij Heimstaden en reken je je energieverbruik af via de service- en stookkosten? Dan hoef je met het oog op je energierekening niets te doen. Wij zorgen ervoor dat er met betrekking tot de elektriciteitsmeter alles straks goed staat ingesteld.

Maak je daarnaast gebruik van een elektrische boiler? Dan is hier misschien nog wel actie van jou vereist.

Ik heb een elektrische boiler. Waar moet ik rekening mee houden?

Sommige boilers maken gebruik van het TF-signaal om zichzelf aan- en uit te schakelen. Dat betekent voor jou dus mogelijk dat je je boiler straks handmatig aan- of uit moet zetten. Je kunt er ook schakelklok tussen zetten zodat dit na 1 juli nog steeds handmatig gebeurt.

Of bovenstaande op jou van toepassing is, hangt af van het soort boiler dat je hebt. Via deze online vragenlijst kom je er in een paar minuten achter.

Heeft het uitzetten van het TF-signaal ook andere gevolgen?

Ja. Als je in een ouder complex woont is het mogelijk dat de algemene verlichting gebruikmaakt van het TF-signaal om aan- en uit te gaan.

Woon je in een complex van Heimstaden? Dan hoef je je hier geen zorgen om te maken. Wij zorgen ervoor dat de verlichting alsnog goed staat ingesteld.

Blijft jouw elektrische boiler straks nog werken?

Sommige boilers maken gebruik van het TF-signaal om zichzelf aan- en uit te schakelen. Dat betekent mogelijk dat je dit na het wegvallen van het signaal straks misschien zelf moet doen. Doe de online check en kom er binnen een paar minuten achter of dit voor jou het geval is.

Check het direct