Brandveiligheid
26 oktober 2020

Tips van brandweer: zo help je jezelf en je buren uit brand

Je denkt er liever niet aan, maar zelfs een kleine brand kan al veel schade en leed aanrichten. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen veel leed voorkomen. De hele maand oktober zijn daarom de Brandpreventieweken, waarin de brandweer aandacht vraag voor brandveiligheid.

In dit artikel geeft Jet Vroege-Gerth, Coördinator Publiekscommunicatie van Brandweer Nederland, tips over hoe je brand in en rondom het huis voorkomt of in ieder geval schade kunt beperken.

Zorg ervoor dat je huisnummer zichtbaar is

“Veel mensen weten het niet, maar iedereen in Nederland is verplicht om te zorgen dat zijn of haar huisnummer vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar is,” zegt Vroege-Gerth. “Daar begint je brandveiligheid al. Want stel dat er brand is en de brandweer kan je huis niet vinden, dan zijn dat flink veel kostbare minuten. Zorg dus dat er geen beplanting voor je huisnummer groeit. Haal het bordje niet weg en plak er niks overheen.”

Buren kennen, levens redden

De maatregelen buitenshuis eindigen niet bij het zichtbaar maken van je huisnummer. Onthoud voortaan de leus ‘buren kennen is levens redden’. Dat betekent dat je het beste telefoonnummers met je buren kunt uitwisselen en van tevoren alvast af kunt spreken hoe je elkaar helpt als er sprake is van een woningbrand. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je in geval van nood eerst 112 belt en daarna de buren belt.

Houd vluchtwegen vrij

Vroege-Gerth: “Het komt vaak voor dat er fietsen, kasten, schilderijen, kinderwagens, dozen en vuilniszakken in algemene ruimtes of gangen liggen. Eigenlijk plekken die bedoeld zijn om snel langs te kunnen als je moet vluchten. Houd deze dan ook altijd vrij.”

Houd elektrische apparaten in de gaten

Over elektrische apparaten zegt Vroege-Gerth het volgende: “Houd je elektrische apparaten goed in de gaten. Kunnen ze bijvoorbeeld hun warmte kwijt en zijn ze stofvrij? Zet alle apparaten liever uit dan op stand-by, zodat deze niet warm blijven. Dat bespaart je ook nog eens energie. Rol snoeren op haspels helemaal uit en plug groot stroomverbruikers direct in een stopcontact in, in plaats van een stekkerdoos. Dat voorkomt al potentieel gevaar.”

Zorg er bovendien voor dat je niet zelf stopcontacten of stekkerdozen met elkaar verbindt of een nieuwe aansluiting voor je wasmachine op een andere plek aanmaakt. Dat kan levensgevaarlijk zijn.

Reinig je filters goed

“Van alle huishoudelijke apparaten zijn wasdrogers het brandgevaarlijkst,” zegt Vroege-Gerth. “Maak de filters van de wasdroger na elk gebruik goed schoon. Vergeet ook niet de filters van je afzuigkap regelmatig te reinigen. En nu we het daar toch over hebben: is er sprake van een vlam in de pan? Doe dan de gaskraan van de kookplaat dicht, een deksel erop en laat de pan met deksel zo minstens een uur staan. Gebruik absoluut geen water. Dit zorgt voor een enorme steekvlam!”

Sluit je deuren

Voor sommigen misschien een open deur, voor anderen niet: zorg ervoor dat je alle binnendeuren sluit als je naar bed gaat. Deuren houden giftige rook vanuit andere ruimtes tegen. Zo heb je meer tijd om te vluchten, omdat rook en warmte minder snel kunnen verspreiden als de deuren dicht zijn.

Headerafbeelding: Pixabay